“TARBIYANING UMUMIY METODLARIDA SHAXSGA YO‘NALTIRILGAN YONDASHUVNING PEDAGOGIK ASOSLARI” (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqola tarbiyaning umumiy metodlarida shaxsga yo‘naltirilgan yondashuvning pedagogik asoslarini tahlil qiladi. Maqolada shaxsga yo‘naltirilgan yondashuvning nazariy va amaliy ahamiyati, tarbiyalanuvchining individual xususiyatlari, ehtiyojlari va motivlarini hisobga olgan holda pedagogik metodlarni qo‘llashning samaradorligi yoritilgan. Shaxsga yo‘naltirilgan yondashuv pedagogik jarayonda tarbiyalanuvchining ichki faolligini faollashtiradi, mustaqil fikrlash va reflektiv tafakkurni rivojlantiradi hamda tarbiyalanuvchining ijtimoiy-madaniy moslashuvini ta’minlaydi. Maqolada O‘zbekiston sharoitida bu yondashuvning maktabgacha ta’limdan boshlab umumiy o‘rta ta’lim tizimigacha tatbiq etilishi, interaktiv va ijodiy metodlar bilan uyg‘unligi ham tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, shaxsga yo‘naltirilgan yondashuv tarbiyalanuvchining har tomonlama rivojlanishini, o‘z-o‘zini tarbiyalash va ijodiy salohiyatini mustahkamlashni ta’minlaydi hamda ta’lim jarayonining samaradorligini oshiradi.