RELATSION MA’LUMOTLAR BAZASINING TUZILISH (Ustozlar uchun, 2025)
Relatsion ma’lumotlar bazasi (RMB) zamonaviy axborot tizimlarining asosiy elementi bo‘lib, ma’lumotlarni jadval shaklida saqlash va bog‘lash orqali samarali boshqaruvni ta’minlaydi. Ushbu maqola RMB ning asosiy tuzilishi (jadval, ustun, qator, kalitlar, normal shakllar), E.F. Codd qoidalari va zamonaviy misollar (SQL Server, PostgreSQL) ni tahlil qiladi. Adabiyotlar va tadqiqotlar asosida RMB ning afzalliklari (yaxlitlik, moslashuvchanlik) va cheklovlari (NoSQL bilan solishtirganda) ko‘rib chiqiladi. Natijada, RMB hali ham korporativ tizimlarda dominant ekanligi tasdiqlanadi.