YAPONIYA TA’LIM TIZIMI TAHLILI. (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu tahlilda qadimgi Yunon ta’lim tizimining shakllanishi, asosiy yo‘nalishlari va jamiyat taraqqiyotidagi o‘rni yoritiladi. Yunon ta’limi jismoniy, aqliy va axloqiy tarbiyani uyg‘un holda rivojlantirishga qaratilgani bilan ajralib turadi. Afina va Sparta ta’lim tizimlari misolida ta’lim maqsadlaridagi farqlar tahlil qilinib, Afinada ilm-fan, falsafa va san’atga, Sportada esa harbiy-jismoniy tayyorgarlikka ustuvor ahamiyat berilgani ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, Suqrot, Aflotun va Arastu kabi faylasuflarning pedagogik qarashlari ta’lim nazariyasining rivojiga katta ta’sir ko‘rsatgani asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari qadimgi Yunon ta’lim tizimi zamonaviy ta’lim konsepsiyalarining shakllanishiga muhim poydevor bo‘lganini ochib beradi.