O‘QUV JARAYONIDA O‘QUVCHILAR MOTIVATSIYASIGA TA’SIR ETUVCHI PSIXOLOGIK OMILLAR (Ustozlar uchun, 2025)
O‘quv jarayonining samaradorligi ko‘p jihatdan o‘quvchilarning o‘qishga bo‘lgan motivatsiyasi bilan belgilanadi. Motivatsiya – bu shaxsni ma’lum faoliyatga undovchi ichki va tashqi omillar majmui bo‘lib, u o‘quvchining bilim olishga bo‘lgan munosabati, qiziqishi va faolligini belgilaydi. Psixologik tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, o‘quvchilarning motivatsiyasi nafaqat bilim mazmuni, balki ularning shaxsiy xususiyatlari, emotsional holati, ijtimoiy muhit va o‘qituvchi bilan munosabatlariga ham bevosita bog‘liqdir.