SEMANTIK OB’EKT MODELI. SEMANTIK OB’EKTLAR (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada semantik ob’ekt modeli va semantik ob’ektlarning mazmuniy tuzilishi, ularning axborot tizimlarida bilimlarni ifodalash va konseptual modellashtirishdagi o‘rni keng yoritilgan. Semantik ob’ekt modeli real dunyo hodisa va obyektlarini mazmuniy aloqalar orqali ifodalovchi samarali yondashuv sifatida tahlil qilinadi. Maqolada semantik tarmoq, ramka, ontologiya kabi bilimlarni tasvirlash formalari, ularning imkoniyatlari va qo‘llanilish sohalari chuqur o‘rganilgan. Shuningdek, semantik ob’ektlardan foydalanish axborot tuzilmalarining tushunarliligini oshirishi, murakkab ma’lumotlar o‘rtasidagi mantiqiy bog‘liqlikni aniqlashga yordam berishi ilmiy asoslab beriladi.