O‘ZBEKISTONDA ELEKTR ENERGIYASINI UZOQ MASOFALARGA YETKAZISHDA KUCHLANISH ISROFINI KAMAYTIRISH YO‘LLARI VA TAHLILI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston hududida elektr energiyasini uzoq masofalarga yetkazish jarayonida kuzatiladigan kuchlanish isroflari, ularning kelib chiqish sabablari hamda ularni kamaytirish bo‘yicha amaliy va texnik yechimlar batafsil tahlil qilingan. O‘zbekiston energetika tizimining mintaqaviy xususiyatlari, mavjud elektr uzatish tarmoqlarining holati, yuqori kuchlanishli liniyalar, transformatsiya jarayonlari, reaktiv quvvatni boshqarish va HVDC texnologiyalarini joriy etishning ustunliklari yoritilgan. Tadqiqot natijalari energiya samaradorligini oshirish va yo‘qotishlarni minimallashtirish bo‘yicha kompleks yondashuvlarning muhimligini ko‘rsatadi.