TASHQI IQTISODIY FAOLIYAT HISOBINI TAKOMILASHTIRISH (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida eksport-import hisobini takomillashtirishning dolzarb masalalari tahlil qilinadi. Xususan, tashqi iqtisodiy faoliyat statistikasi yuritishdagi mavjud muammolar, ularni hal etish yo‘llari va zamonaviy axborot texnologiyalarini joriy etish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, bojxona, soliq va bank tizimlari o‘rtasidagi axborot almashinuvini optimallashtirish, xalqaro savdo operatsiyalarining shaffofligini ta’minlash va hisobot tizimini avtomatlashtirish orqali hisob-kitoblarning aniqligi va ishonchliligini oshirish yo‘nalishlariga e’tibor qaratiladi. Tashqi iqtisodiy faoliyat subyektlarining moliyaviy va statistik hisoboti o‘rtasidagi uyg‘unlikni ta’minlash, shuningdek, eksport va import bo‘yicha to‘liq, dolzarb va tezkor axborotni shakllantirish orqali davlat iqtisodiy siyosatini samarali yuritishga erishish mumkinligi asoslab beriladi.