BOLALARDA NAFAS YO’LLARI INFEKSIYALARI VA ULARNI OLDINI OLISH (Ustozlar uchun, 2025)
Bolalarda nafas yo‘llari infeksiyalari (NYI) eng keng tarqalgan surunkali va o‘tkir kasalliklar qatoriga kiradi. Ushbu kasalliklar o‘smir va kichik yoshdagi bolarda tez-tez uchrab, ularning umumiy sog‘lig‘iga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. NYI respirator tizimning turli qismlarini, jumladan burun, tomoq, bronx va o‘pkani qamrab oladi va odatda viruslar, bakteriyalar yoki ularning kombinatsiyasi sababli yuzaga keladi. Infektsiyalarning tez-tez takrorlanishi bolaning immunitet tizimini zaiflashtiradi, o‘sish va rivojlanish jarayonini sekinlashtiradi hamda jiddiy asoratlar, masalan, otit, sinusit yoki pnevmoniya rivojlanishiga olib kelishi mumkin.