HARBIY XIZMATCHILARDA HISSIY CHARCHOQ VA KASBIY ZO‘RIQISH SINDROMI: SABABLARI, OQIBATLARI VA TIZIMLI DAVOLASH PROTOKOLI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqola harbiy xizmatchilar orasida keng tarqalgan, ammo kam o‘rganilgan hissiy charchoq va professional kasbiy zo‘riqish sindromi (KZS) muammosiga bag‘ishlangan. Harbiy xizmatning muntazam yuqori yuklamasi, real xavf, cheklangan uyqu va qat’iy buyruqlar tizimi KZS rivojlanishi uchun noyob va og‘ir psixologik fon yaratadi. Maqolada hissiy charchoqning kelib chiqishi (etiologiyasi), klinik belgilari (holsizlik, diqqat buzilishi, tajovuzkorlik) tahlil qilinadi. Shuningdek, xizmatchining jangovar tayyorgarligi va psixologik barqarorligini tiklashga qaratilgan 4 bosqichli kompleks davolash protokoli (Tashxis, Psixologik Davolash, Fiziologik Tiklanish, Xizmatga Moslashtirilgan Reabilitatsiya) asoslab berilgan. Harbiy sharoitga moslashtirilgan Bilishga Asoslangan Xulq-atvor Terapiyasi, Stressni boshqarish usullari (”Jangovar Nafas Olish”) va NATOning “BICEPS” kabi xalqaro protokollari yoritilgan.