TABIIY FANDA MATEMATIKANING O‘RNI (Ustozlar uchun, 2025)
Tabiiy fanlar va matematika chuqur, ajralmas tarzda uzviy bogʻliq sohalardir. Matematika nafaqat aniq fan sifatida, balki barcha tabiiy fanlarning asosiy poydevori va muhim vositasi hisoblanadi. Bu, eng avvalo, tabiiy fanlar taraqqiyotining butun tarixiy rivojlanishida yaqqol namoyon boʻladi. Chunki har qanday fan shakllanish jarayonida ma’lumotlarni aniqlash, olingan natijalarni tartibga solish, qiyoslash, tahlil qilish, umumlashtirish, xulosalash ehtiyoji tugʻiladi. Ana shu jarayonlarda esa, matematik usullar, tafakkur, til va formulalar tabiiy ehtiyoj darajasida muhim ahamiyat kasb etadi. Fanda aniq natijalarga erishishda matematik apparatning ishtiroki imkoniyatlarni kengaytiradi va ilm-fanni yangi bosqichlarga olib chiqadi.