SCA TIZIMI BOYICHA BOSHQARUV HISOBINI TASHKIL ETISH (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada SCA (Strategic Cost Analysis — strategik xarajatlar tahlili) tizimi asosida boshqaruv hisobini tashkil etishning nazariy va amaliy jihatlari yoritilgan. Tadqiqotda boshqaruv hisobining zamonaviy sharoitdagi o‘rni, korxona strategiyasini shakllantirishda xarajatlar haqidagi axborotning ahamiyati hamda SCA tizimining an’anaviy xarajat hisobidan farqli jihatlari tahlil qilinadi. SCA tizimi orqali qiymat zanjiri, xarajat drayverlari va raqobat ustunligini ta’minlovchi omillarni aniqlash imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, boshqaruv hisobini SCA asosida tashkil etish jarayonida strategik qarorlar qabul qilish, resurslardan samarali foydalanish va uzoq muddatli foydalilikni oshirish masalalariga alohida e’tibor qaratilgan. Maqolada SCA tizimini joriy etishning afzalliklari, yuzaga kelishi mumkin bo‘lgan muammolar hamda ularni bartaraf etish yo‘llari asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari boshqaruv hisobini strategik yondashuv asosida takomillashtirish, korxonaning raqobatbardoshligini oshirish va moliyaviy barqarorligini mustahkamlashga xizmat qiladi.