OCH BO‘Z TUPROQLARDA MOSH VA MINERAL O‘G‘ITLAR TA’SIRIDA K2O, P2O_VA MINERAL AZOT MIQDORLARINING O‘ZGARISHI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada och bo‘z tuproqlarda mosh (Vigna radiata) ekish va turli mineral o‘g‘it me’yorlarining (N, P, K) tuproqdagi ozuqa elementlari – K2O, P2O5_ va mineral azot miqdorining dinamikasiga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqotlar 2022-2024 yillar davomida Farg‘ona vodiysining janubiy qismida olib borildi5. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, mosh va mineral o‘g‘itlarning birgalikda qo‘llanilishi tuproq unumdorligini sezilarli darajada oshiradi, xususan N20P40K20 va N40P60K40 variantlarida eng yuqori ko‘rsatkichlar qayd etildi.