DAVLATNING IQTISODIYOTDAGI ROLI VA UNING BOZOR MEXANIZMLARIGA TA’SIRI (Ustozlar uchun, 2025)
Bozor iqtisodiyoti taraqqiy topgan davlatlar va rivojlanayotgan mamlakatlar tajribasi davrlar, zamonlar o‘zgarishi sari har bir iqtisodiyotni boshqarishda davlatning roli hamda uning bozor mexanizmlariga ta’siri tobora kengayib borayotganini ko‘rsatadi. Iqtisodiy hayotda davlatning samarali ishtirok etishi, hukumat faoliyati orqali iqtisodiy barqarorlikka erishish, ijtimoiy adolat va taraqqiyotni ta’minlash bozor iqtisodiyotining muhim tamoyillaridan biridir. Davlat iqtisodiy jarayonlarda to‘g‘ridan-to‘g‘ri va bilvosita qatnashadi, bozor mexanizmlari va makroiqtisodiy tartibga solish vositalari orqali iqtisodiy o‘sishga, resurslardan oqilona foydalanishga, tadbirkorlik muhitini mustahkamlashga keng yordam beradi.