MEHNAT BOZORI TUSHUNCHASI (Ustozlar uchun, 2026)
Mehnat bozori iqtisodiy tizimning ajralmas bo‘g‘ini bo‘lib, u ishlab chiqaruvchi kuchlarning taraqqiyoti va jamiyat ehtiyojlarini ta’minlashda muhim ahamiyatga ega. Mehnat bozori deganda, ishchi kuchining erkin harakati, uning tavsifi va bahosi, talab va taklif muvozanati, shuningdek, mehnat resurslari, ishga joylashish va bandlik darajasi tushuniladi. Mehnat bozori — bu muayyan hududda mavjud bo‘lgan ishchi kuchi va ish o‘rinlari o‘rtasidagi murakkab iqtisodiy, ijtimoiy, huquqiy va institutsional munosabatlar majmuidir.