UZOQ VAQT BOSILISH SINDROMINING O`PKALAR MORFOFUNKSIONAL HOLATIGA TA’SIRI (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Uzoq vaqt bosilish sindromi (UVBS) — travmatik rabdomioliz va reperfuziya shikastlanishi bilan kechadigan murakkab patologik jarayon bo`lib, ko`plab organ va tizimlarning, jumladan, o`pkalarning morfofunksional holatiga jiddiy ta’sir ko`rsatadi. Ushbu maqolada UVBS sharoitida o`pkalarda yuzaga keladigan patogenetik mexanizmlar, morfologik o`zgarishlar, funksional buzilishlar va klinik ko`rinishlar chuqur tahlil qilinadi. So`nggi yillarda olib borilgan ilmiy tadqiqotlar asosida o`pkalardagi gaz almashinuvi buzilishlari, alveolyar-kapillyar membrana shikastlanishi, sitokinlar va oksidlovchi stressning ahamiyati keng yoritiladi.