Uzoq vaqt bosilish sindromining endokrin bezlar faoliyatiga ta’siri (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Uzoq vaqt bosilish sindromi (UVBS) mushak nekrozi va rabdomiyoliz natijasida yuzaga kelib, reperfuziya bosqichida yallig‘lanish va metabolik disbalanslarni chaqiradi. Bu jarayon gipotalamus–gipofiz–buyrak usti bezi faoliyatida disfunktsiya, kortikosteroid yetishmovchiligi, qalqonsimon bez kasalliklari bilan bog‘liq bo‘lmagan sindrom hamda elektrolit-gormonal siljishlar bilan kechishi mumkin. Endokrin monitoring va erta korreksiya bemorlarni davolash samaradorligini oshiradi.