HANAFIYLIK VA MONIKIYLIK MASHABLARI ORTASIDA TARIXIY MASALA (Ustozlar uchun, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada Hanafiylik islom huquqiy maktabi sifatida shakllanish jarayonlari hamda Monikiylik diniy-falsafiy oqimining Markaziy Osiyodagi ta’siri o‘rganiladi. Asarda ikki ta’limotning ijtimoiy-siyosiy muhitdagi o‘rni, ular o‘rtasidagi qarama-qarshi g‘oyalar va mushtarak jihatlar tarixiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, Movarounnahr hududida musulmonlikning barqarorligi uchun olib borilgan kurashlarda Hanafiylikning g‘oyaviy ustunligi va Monikiylikning asta-sekin chekinishi amaliy misollar orqali yoritilgan. Mazkur tadqiqot diniy-ma’rifiy jarayonlarni chuqur anglash, tolerantlik hamda madaniyatlararo muloqotning tarixiy ildizlarini ochib berishga xizmat qiladi.