“SUN‘IY INTELLEKT VA TA‘LIM KELAJAGI – AI YORDAMIDA O‘QITISHNING AFZALLIKLARI VA XAVFLARI” (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqolada sun’iy intellekt (AI) texnologiyalarining ta’lim sohasida qo‘llanilishi, ularning afzalliklari va ehtimoliy xavflari yoritilgan. Maqolada AI yordamida o‘qitishning o‘quv jarayoniga ta’siri, o‘quvchilarning shaxsiy yondashuv asosida bilim olishi, o‘qituvchilar uchun yangi imkoniyatlar yaratishi hamda dars samaradorligini oshirishdagi o‘rni tahlil qilingan. Shuningdek, sun’iy intellekt asosida ishlovchi o‘quv platformalari, avtomatlashtirilgan test tizimlari, intellektual tahlil vositalari va virtual yordamchilar orqali ta’lim sifatini yaxshilash yo‘llari ko‘rsatib o‘tiladi. Maqolada AI texnologiyalarining ehtimoliy xavflari — inson o‘rnini qisman egallashi, shaxsiy ma’lumotlar maxfiyligi, texnologiyaga haddan tashqari bog‘lanish kabi muammolar ham tahlil etilgan. Ushbu ish ta’lim sohasida sun’iy intellektdan oqilona foydalanish bo‘yicha tavsiyalarni o‘z ichiga olgan bo‘lib, pedagoglar va mutaxassislar uchun foydali metodik manba sifatida xizmat qiladi.