GIPERPROLAKTINEMIYANING MINERAL METABOLIZM VA TISHLAR HOLATIGA TA’SIRI (Ustozlar uchun, 2025)
AnnotatsiyaUshbu maqolada giperprolaktinemiya sindromiga ega ayollarda mineral moddalar almashinuvi (kaltsiy, fosfor, magniy, vitamin D) va u bilan bog‘liq gormonal o‘zgarishlarning (paratgormon va kalsitonin) og‘iz bo‘shlig‘i va tish sog‘lig‘iga ta’siri o‘rganildi. Olingan natijalar ushbu holatlarda tish kasalliklari xavfining ortishini ko‘rsatdi. Shuningdek, giperprolaktinemiya bilan bog‘liq suyak mineral zichligining pasayishi va emal demineralizatsiyasi natijasida kariyes, periodontal kasalliklar va alveolyar suyak rezorbsiyasi tez-tez uchrashi qayd etildi.