STRESS VA UNI YOSHLAR PSIXIKASIGA TA’SIRI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada stress tushunchasi, uning kelib chiqish omillari va yoshlar psixikasiga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Yosh davriga xos bo‘lgan psixologik, ijtimoiy va emotsional o‘zgarishlar stress omillariga nisbatan yuqori sezuvchanlikni yuzaga keltirishi yoritiladi. Maqolada stressning yoshlar ruhiy salomatligiga ta’siri, xususan tashvish, depressiv holatlar, emotsional beqarorlik, diqqat va xotira jarayonlarining buzilishi bilan bog‘liqligi asoslab beriladi. Shuningdek, uzoq davom etuvchi stress holatlarining shaxs rivoji va ijtimoiy moslashuviga ko‘rsatadigan oqibatlari ilmiy adabiyotlar asosida ochib beriladi. Tadqiqot natijalari stressni erta aniqlash va oldini olishning psixologik ahamiyatini asoslashga xizmat qiladi.