TIZIMLI QIZIL BO‘RICHA BILAN KASALLANGAN BEMORLARDA KASALLIK FAOLLIGI VA HAYOT SIFATI KO‘RSATKICHLARI O‘RTASIDAGI O‘ZARO BOG‘LIQLIKNI BAHOLASH (Ustozlar uchun, 2026)
Tizimli qizil bo‘richa (TQB) autoimmun genezli, surunkali, avj olib borish bilan kechuvchi kasallik bo‘lib, ko‘plab ichki a’zolar va tizimlarni jarohatlanishi bilan tavsiflanadi [1,2]. Kasallikning klinik polimorfizmi, rivojlanish va remissiya davrlarining almashinib turishi hamda asoratlarga moyilligi TQBni zamonaviy revmatologiyaning eng dolzarb muammolaridan biriga aylantiradi. Ayniqsa, kasallikning faol kechishi davrida yurak-qon tomir tizimi, buyraklar, markaziy nerv tizimi, teri va bo‘g‘imlarning zararlanishi bemorlarning funksional holatiga va umumiy hayot sifatiga jiddiy ta’sir ko‘rsatadi [5,6].