GAZNI QAYTA ISHLASH JARAYONLARIDA UCHRAYDIGAN ZARARLI GAZLARNI VA ULARNI TOZALASH USULLARI. (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur ishda gazni qayta ishlash jarayonlarida hosil bo‘ladigan zararli gaz turlari, ularning inson salomatligi va atrof-muhitga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor oltingugurt birikmalari, azot oksidlari, uglerod oksidlari hamda uchuvchi organik birikmalarning manbalariga qaratilgan. Shuningdek, ushbu zararli gazlarni zararsizlantirish va atmosferaga chiqarilishini kamaytirish uchun qo‘llaniladigan zamonaviy tozalash texnologiyalari, jumladan, adsorbsiya, absorbsiyalash, katalitik va biologik usullar yoritib beriladi. Tadqiqot natijalari gaz sanoatida ekologik xavfsizlikni ta’minlash va ishlab chiqarish samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.