PTERIGIUMNI JARROHLIK YO'LI BILAN DAVOLASH, SKLEROPLASTIKA. (Ustozlar uchun, 2026)
Ko‘z kasalliklari ichida keng tarqalgan va surunkali kechadigan kasalliklardan biri pterigium hisoblanadi. Pterigium ko‘zning kon’yunktiva to‘qimasining barmoqqa o‘xshash o‘smasi bo‘lib, u asosan burun tomoni ustida joylashib, asta-sekinlik bilan shox pardaning markaziy qismiga qarab o‘sadi. Bu holat, ko‘pincha ultrabinafsha nurga tez-tez duch keladigan yoki changli, shamolli hududlarda yashovchi odamlarda uchraydi. Pterigium asosan estetik nuqson va ko‘rish qobiliyatining pasayishiga olib keladigan kasallik bo‘lib, o‘z vaqtida va samarali davolanishi lozim.