KATARAKTA OPERATSIYASINING ZAMONAVIY USULLARI VA KO‘Z ICHI LINZALARI TURLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Katarakta — bu ko‘z gavharining xiralashuvi natijasida yuzaga keladigan ko‘rish qobiliyatining pasayishi bilan xarakterlanadigan kasallik bo‘lib, dunyo miqyosida ko‘zi ojizlikning asosiy sabablaridan biri hisoblanadi. Inson hayotining sifati ko‘rish qobiliyatiga bevosita bog‘liq bo‘lgani uchun, kataraktani davolash masalasiga katta e’tibor qaratilmoqda va zamonaviy tibbiyotda uning samarali yechimlari keng qo‘llanilmoqda. Hozirgi kunda katarakta jarrohlik yo‘li bilan davolanadi, konservativ davolash usullari esa natijasiz hisoblanadi. Zamonaviy usullar yordamida ko‘z gavharini olib tashlash va uning o‘rniga sun’iy linza — intraokulyar linza (IOL) o‘rnatish orqali bemorning ko‘rish qobiliyati tiklanadi.