OʻTKIR REVMATIK ISITMA DIAGNOSTIKASI BOLALARDA (Ustozlar uchun, 2026)
Oʻtkir revmatik isitma (ORI) — bolalarda eng keng tarqalgan yurak-qon tomir kasalliklaridan biri boʻlib, asosan A guruhi beta-gemolitik streptokokk (AGBS) faringitidan keyin rivojlanadigan autoimmun jarayondir. Ushbu maqola bolalarda ORI diagnostikasining zamonaviy yondashuvlarini, Jones mezonlarining 2015 yilgi reviziyasini (Doppler exokardiografiyasi davrida) va klinik amaliyotdagi qoʻllanilishini yoritadi. ORI diagnostikasi klinik boʻlib, Jones mezonlari asosida qoʻyiladi. Yuqori xavfli populyatsiyalarda (shu jumladan Oʻzbekiston kabi mintaqalarda) monoartrit va subklinik kardit kabi oʻzgarishlar hisobga olinadi. Erta diagnostika revmatik yurak kasalligini (RYK) oldini olishda muhimdir.