ORTOPANTOMOGRAMMA (OPTG) NING ZAMONAVIY STOMATOLOGIK DIAGNOSTIKADAGI STRATEGIK AHAMIYATI, KLINIK METODOLOGIYASI VA SAMARADORLIGI, KOMPLEKS TADQIQOT (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu keng ko‘lamli ilmiy maqolada zamonaviy stomatologiyaning barcha yetakchi yo‘nalishlari — terapevtik, xirurgik, ortopedik, ortodontik va bolalar stomatologiyasida ortopantomogramma (OPTG) usulining tutgan o‘rni, texnik imkoniyatlari hamda diagnostik qiymati fundamental tarzda tahlil qilinadi. Tadqiqotning dolzarbligi tish-jag‘ tizimi patologiyalarining murakkablashib borishi va an’anaviy vizual ko‘rik usullarining cheklanganligi bilan asoslanadi. Maqolada OPTGning raqamli texnologiyalar asosida takomillashishi, nurlanish dozasini minimallashtirish strategiyalari va tasvir sifatini interpretatsiya qilish metodikasi batafsil yoritilgan. O‘zbekiston tibbiyot amaliyotida qo‘llanilayotgan zamonaviy panoramik rentgen apparatlarining samaradorligi 200 nafar turli yoshdagi bemorlar misolida o‘rganilib, yashirin karieslarni, periapikal o‘zgarishlarni va suyak rezorbsiyasini aniqlash foizlari ilmiy asoslab berilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, OPTG nafaqat birlamchi tashxis qo‘yishda, balki uzoq muddatli davolash rejasini shakllantirishda va asoratlarni prognoz qilishda strategik instrumental vosita hisoblanadi.