OILA QURISHGA VA FARZAND TARBIYASIGA PSIXOLOGIK TAYYORGARLIK (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy-uslubiy maqolada oila qurishga va farzand tarbiyasiga psixologik tayyorgarlikning nazariy va amaliy asoslari tahlil qilinadi. Mavzuning dolzarbligi zamonaviy jamiyatda ota-onalik mas’uliyatining ortib borayotgani va farzand tarbiyasida psixologik jihatlarning hal qiluvchi o‘rin tutishi bilan izohlanadi. Maqolada ota-onalik tushunchasining psixologik talqini, ota-ona roliga tayyorgarlik nazariyalari, oilaviy va rivojlanish psixologiyasi nuqtayi nazari bayon etilgan. Shuningdek, ota-onalik kompetentligini belgilovchi asosiy omillar — shaxsiy yetuklik, emotsional barqarorlik, empatiya, mas’uliyat hissi, oilaviy qadriyatlar, stressga bardoshlilik va psixologik moslik keng yoritilgan. Psixologik tayyorgarlik yetishmasligining bola rivojiga salbiy ta’siri hamda ota-onalikni shakllantirish yo‘llari ilmiy asosda ochib berilgan. Maqola amaliy jihatdan psixologik maslahat, trening va tayyorlov dasturlarining ahamiyatini asoslab beradi.