YANGI DAVR, YANGI ADABIY MAKON (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada 1990-yillarda O‘zbekiston Yozuvchilar uyushmasi Buxoro viloyati bo‘limining huquqiy maqomi va institutsional faoliyatida yuz bergan o‘zgarishlar tarixiy-analitik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda sovet davriga xos markazlashgan va mafkuraviy boshqaruv tizimining barham topishi natijasida hududiy adabiy institutlarning yangi huquqiy sharoitga moslashuvi jarayoni yoritiladi. Xususan, 1991–1993-yillarda Buxoro bo‘limining davlat idorasidan nisbatan mustaqil ijodiy-jamoat tashkilotiga aylanish bosqichlari, huquqiy va moliyaviy noaniqliklar sharoitida adabiy muhitni saqlab qolish mexanizmlari tahlil qilinadi. Maqola Buxoro adabiy muhitini mustaqillik davridagi institutsional transformatsiyaning hududiy modeli sifatida talqin etadi.