BOLALAR HUQUQLARI VA ULARNI HIMOYA QILISH MEXANIZMI (Ustozlar uchun, 2026)
Bolalar huquqlari masalasi butun dunyoda doimiy hamda dolzarb mavzulardan biri hisoblanadi. Chunki har bir jamiyat, davlat va ota-onaning asosiy vazifalaridan biri – bo‘lajak avlodlarni to‘laqonli shakllantirish, ularning huquqlari va erkinliklarini himoya qilish hamda farovon hayot tarzini ta’minlashdir. Bugungi kunga kelib, bolalar huquqlari xalqaro huquqiy normalarda va ko‘plab mamlakatlarning milliy qonunchiligida o‘z ifodasini topgan. Bu boradagi asosiy hujjatlardan biri – 1989-yilda Birlashgan Millatlar Tashkilotining Bolalar huquqlari to‘g‘risidagi Konvensiyasidir. Ushbu konvensiya bolalarning asosiy huquqlarini, ularning erkinliklarini va manfaatlarini ta’minlash, shaxsiy taraqqiyotini kafolatlash asoslarini belgilab beradi.