VITAMINLARNING BIOKIMYOVIY ROLI VA ULARNING YETISHMOVCHILIGI BILAN BOG‘LIQ METABOLIK BUZILISHLAR (Ustozlar uchun, 2026)
Vitaminlar inson organizmi hayot faoliyatini ta’minlashda muhim ahamiyatga ega bo‘lgan past molekulali biologik faol moddalardir. Ular fermentativ reaksiyalarda koferment sifatida ishtirok etib, modda almashinuvi jarayonlarining normal kechishini ta’minlaydi. Vitaminlar yetishmovchiligi fermentlar faolligining pasayishi, metabolik buzilishlar va turli kasalliklarning rivojlanishiga olib keladi. Ushbu maqolada suvda va yog‘da eruvchi vitaminlarning biokimyoviy xususiyatlari, organizmdagi funksiyalari hamda gipovitaminoz va avitaminoz holatlarining molekulyar asoslari yoritilgan. Shuningdek, vitamin yetishmovchiligining klinik belgilari va profilaktik ahamiyati tahlil qilingan.