YAQIN QARINDOSHLAR ORASIDAGI NIKOHIDAN TUG’ILGAN BOLALARDA RUHIY BUZILISHLARNING XUSUSIYATLARINI O'RGANISHGA ZAMONAVIY YONDASHUV (Ustozlar uchun, 2026)
Bugungi kunga kelib, ko'plab tadqiqotlar yangi tug'ilgan chaqaloqlarda tug'ma kasalliklarning yuqori darajasi va oilaviy nikohlarning kattalar avlodlarida patologik sharoitlar paydo bo'lish xavfi yuqori ekanligini ko'rsatmoqda.Yaqin qarindoshlar orasidagi irsiy moyilligi bor va bo‘lmagan juftliklar orasida tug‘ilgan bolalarda psixonevrologik asoratlar yuqori foizni tashkil etadi va shu bilan birga o‘zaro Yaqin qarindosh bo‘lmagan oilalarda tug‘ilgan bolalarda biroz ruhiy buzilishlarni kelib chiqishi perinatal faktorlar natijasiga bog‘liq bo‘ladi.