ŞIIRSEL METINLERLE ÇALIŞMADA SAHNE KONUŞMASI METODOLOJISI (Ustozlar uchun, 2026)
Bu bilimsel makalede sahne konuşması dersinde şiirsel metinlerle çalışma metodolojisinin kuramsal ve uygulamalı yönleri analiz edilmektedir. Şiirsel metinlerin ritmik yapısı, ahengi ve imgeseI özellikleri, oyuncunun konuşma kültürünün şekillenmesinde önemli bir etken olarak ele alınmaktadır. Makalede, şiir metninin sahnede doğru ve etkileyici bir biçimde ifade edilmesinde nefes, ses, vurgu, duraklama ve tonlamanın rolü ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Ayrıca şiirsel eser üzerinde çalışma sürecinde oyuncunun içsel duygu dünyasını ve sanatsal düşünme yetisini geliştirmeye hizmet eden alıştırmalar ve metodik yaklaşımlar ele alınmaktadır. Araştırma sonuçları, sahne konuşmasının öğretim sürecinde şiirsel metinlerden etkili biçimde yararlanma olanaklarını genişletmeye yöneliktir.