PODAGRANING KLINIK KECHISHI VA DIFFERENTSIAL DIAGNOSTIKASI (Ustozlar uchun, 2026)
Podagra organizmda purin almashinuvi buzilishi natijasida yuzaga keladigan, asosan bo‘g‘imlarda yallig‘lanish va to‘qimalarda urat kristallarining to‘planishi bilan kechadigan kasallik hisoblanadi. Bu kasallik qadim zamonlardan beri insoniyatga ma’lum bo‘lib, uning turli klinik ko‘rinishlari va diagnostik muammolari hozirgi kungacha ham dolzarbligini saqlab kelmoqda. Podagraning klinik ko‘rinishlari, ularni differensial diagnostika qilish masalalari zamonaviy revmatologiyada alohida o‘rinni egallaydi. Chunki kasallik ko‘plab boshqa bo‘g‘im kasalliklariga o‘xshash belgilar bilan kechishi mumkin va to‘g‘ri tashxis qo‘yish bemorning to‘g‘ri davolanishi va hayot sifatini oshirishda muhim ahamiyatga ega.