ДЎППИ ТАРИХИГА БИР НАЗАР. (Ustozlar uchun, 2026)
Ушбу мақолада дўппининг келиб чиқиши, тарихий манбалари ва шаклланиш жараёни илмий манбалар асосида таҳлил қилинган. Хусусан, араб тарихчиси ал-Яъқубий маълумотлари орқали тўртбурчак шаклдаги бош кийимнинг илк бор қайд этилиши, унинг Шош (Чоч) турклари билан боғлиқлиги ёритиб берилган. Шунингдек, дўппининг Шарқ халқлари маданиятида тутган ўрни, ҳудудий хусусиятлари, нақш ва рамзларининг маъноси ҳамда уларнинг қадимги эътиқодлар — буддизм ва монийлик таълимотлари билан алоқадор жиҳатлари очиб берилган. Мақолада Фарғона водийси, Тошкент воҳаси ва Шарқий Туркистонда сақланиб келаётган тўртбурчак дўппиларнинг турлари ва ўзига хос белгиларiga ҳам алоҳида эътибор қаратилган.