TISH EMALI SEZUVCHANLIGINING SABABLARI VA UNI KAMAYTIRISHNING ZAMONAVIY USULLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada tish emali sezuvchanligi, uning kelib chiqish sabablari va zamonaviy stomatologiyada uni kamaytirish usullari yoritib beriladi. Tish sezuvchanligi bugungi kunda keng tarqalgan muammolardan biri bo‘lib, sovuq, issiq, shirin yoki nordon mahsulotlar iste’mol qilinganda kuchli noqulaylik va og‘riq hissi bilan namoyon bo‘ladi. Ushbu holat ko‘pincha tish emalining yupqalashishi, dentin qatlamining ochilib qolishi va tish pulpalarining tashqi ta’sirlarga sezgir bo‘lib qolishi natijasida yuzaga keladi. Emalning shikastlanishi noto‘g‘ri gigiyena, tishlarni qattiq cho‘tka bilan yuvish, bruksizm, kariyes va parodont kasalliklari bilan bog‘liq bo‘lishi mumkin. Maqolada tish emali sezuvchanligini aniqlash, profilaktika choralarini qo‘llash hamda zamonaviy davolash usullari, jumladan remineralizatsiya terapiyasi, ftorli preparatlar, desensitizatsiya vositalari va stomatologik muolajalar haqida fikr yuritiladi. Ushbu mavzu stomatologiya yo‘nalishi talabalari uchun muhim bo‘lib, bemorlarga kompleks yondashuvni tushunishga yordam beradi.