ERTA HOMILADORLIKDA GORMONAL EVOLYUTSIYA: ENDOKRIN MOSLASHUV VA KLINIK AHAMIYATI (Ustozlar uchun, 2026)
Erta homiladorlik davrida ayol organizmida murakkab endokrin o‘zgarishlar yuz beradi. Ushbu davrda inson xorionik gonadotropini (hCG), progesteron, estrogenlar, prolaktin va boshqa gormonlar homiladorlikni saqlash, embrion rivojlanishi va ona organizmining moslashuv jarayonlarida asosiy rol o‘ynaydi. Ushbu maqolaning maqsadi — erta homiladorlik davridagi gormonal evolyutsiyaning fiziologik mexanizmlari hamda klinik ahamiyatini ilmiy adabiyotlar asosida tahlil qilishdir. Maqolada endokrin tizim adaptatsiyasi, asosiy gormonlarning o‘zaro ta’siri va ularning diagnostik qiymati ko‘rib chiqildi.