ALKOGOLIZM KECHISHI TUZILMASIDA PREMORBID DEPRESSIV BUZILISHLAR VA SHAXS BUZILISHLARINING PSIXOFARMAKOTERAPIYASI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada affektiv buzilishlar va shaxs buzilishlarining, xususan depressiv buzilishlarning alkogolga qaramlik kechishiga salbiy (og‘irlashtiruvchi) ta’siri, alkogolizmni davolash jarayonida retsidivlar chastotasiga ta’siri, shuningdek alkogolga qaramlik va affektiv buzilishlar birgalikda kechgan bemorlarda suitsidal xulq-atvor shakllanishi, affektiv buzilishlar bilan og‘irlanmagan alkogolga qaram bemorlar bilan qiyosiy jihatdan yoritib berilgan.Maqolada psixofarmakoterapiyasiz olib borilgan davolash nafaqat ko‘pincha bemorni sog‘aytirmasligi, balki bemorlarning davolanishdan barqaror voz kechishiga ham olib kelishi mumkinligi ta’kidlanadi. Ushbu sohada olingan ma’lumotlarga qaramay, depressiv buzilishlar va patologik mayl o‘rtasidagi bog‘liqlikni, shuningdek ularning shaxs rivojlanishi jihatlari bilan o‘zaro munosabatini belgilovchi bir qator masalalar hanuzgacha aniqlanmaganligicha qolmoqda.