2-ТИП ҚАНДЛИ ДИАБЕТДА КЕЧ АСОРАТЛАРНИ БАРТАРАФ ЭТИШ ВА ОЛДИНИ ОЛИШДА ОИЛА ҲАМШИРАСИ ФАОЛИЯТИНИНГ ЎРНИ (Ustozlar uchun, 2026)
2-тип қандли диабет (ҚД2) – кенг тарқалган сурункали ноифекцион касаллик бўлиб, у юрак-қон томир, буйрак, кўз ва асаб тизимига боғлиқ кеч асоратлар билан хавфлидир. Касалликни самарали назорат қилиш ва асоратларнинг олдини олишда бирламчи тиббий-санитария бўғинида фаолият юритувчи оила ҳамшираси муҳим ўрин тутади. Ушбу мақолада ҚД2да кеч асоратларни бартараф этиш ва профилактика қилишда оила ҳамшираси фаолиятининг ташкилий, профилактик, таълимий ва мониторинг йўналишлари таҳлил қилинди. Шунингдек, беморларни диспансер кузатувга олиш, гликемик назоратни таъминлаш, соғлом турмуш тарзини шакллантириш ва асоратларни эрта аниқлашда ҳамширанинг роли ёритилди.