ORTODONTIYADA MIOTERAPIYA: MIOGIMNASTIK DENTOALVEOLYAR APPARATLARNI QO‘LLASHNING TAQQOSLAMA TAVSIFI (Ustozlar uchun, 2026)
Ortodontik davolash jarayonida qo‘llaniladigan statsionar apparatlar og‘iz bo‘shlig‘i to‘qimalariga doimiy mexanik ta’sir ko‘rsatib, mahalliy immun mexanizmlarning funksional qayta moslashuviga olib keladi. Ushbu tadqiqot ortodontik apparatlar bilan davolanayotgan bemorlarda og‘iz bo‘shlig‘ining mahalliy immun holatida yuzaga keladigan o‘zgarishlarni kompleks klinik baholashga qaratilgan.Kuzatuv davomida 21–29 yoshdagi 147 nafar bemor tekshirildi. Tadqiqot materiali sifatida stimullanmagan og‘iz suyuqligi tanlanib, unda lizotsim faolligi, sekretor immunoglobulin A konsentratsiyasi, shuningdek proinflamator va immunoregulyator sitokinlar — interleykin-1β va interleykin-4 darajalari aniqlanildi. Immunologik ko‘rsatkichlar dinamikasi ortodontik apparatlarning fiksatsiya bosqichlarida baholandi.