QADIMGI MUZLIKLAR VA ULARNING IZLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada qadimgi muzliklar va ularning Yer yuzasi hamda iqlim tizimining shakllanishidagi o‘rni ilmiy asosda yoritiladi. Muzliklarning geologik tarixdagi evolyutsiyasi, ularning relyefni shakllantiruvchi jarayonlardagi roli hamda muz eroziyasi va akkumulyatsiyasi natijasida hosil bo‘lgan geomorfologik shakllar tahlil qilinadi. Shuningdek, morenalar, drumlinlar, trog vodiylar, fjordlar va muzlik ko‘llari kabi muzlik izlari orqali qadimgi iqlim sharoitlarini rekonstruksiya qilish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Maqolada muzlik davrlarining kelib chiqishiga ta’sir etuvchi astronomik, geofizik va atmosferaviy omillar, xususan Milankovich sikllari va issiqxona gazlari muvozanati ilmiy-nazariy jihatdan izohlanadi. Zamonaviy texnologiyalar, jumladan sun’iy yo‘ldosh monitoringi, muz yadrolarini tahlil qilish va geokimyoviy datalash usullarining muzliklar tarixini o‘rganishdagi ahamiyati yoritilgan. Tadqiqotlar muzliklarning suv resurslari shakllanishi, ekologik barqarorlikni ta’minlash va global iqlim o‘zgarishlarini prognoz qilishdagi muhim rolini ko‘rsatadi. Maqolada qadimgi muzlik izlarini o‘rganishning geologiya, paleoklimatologiya, ekologiya va barqaror rivojlanish strategiyalaridagi ilmiy-amaliy ahamiyati muhokama qilinadi.