HAYVONLARDA VIZUAL VA HID BILISH (OLFAKTOR) MA’LUMOTLARINING MIYADA INTEGRATSIYASI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada hayvonlarda vizual (ko‘rish) va olfaktor (hid bilish) tizimlardan keladigan ma’lumotlarning miyada qayta ishlanishi va o‘zaro integratsiyasi masalalari yoritiladi. Sensor tizimlar o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik hayvonlarning atrof-muhitga moslashuvi, oziq topishi, xavfdan saqlanishi va ijtimoiy xatti-harakatlarini shakllantirishda muhim rol o‘ynaydi. Zamonaviy neyrobiologik va etologik tadqiqotlar asosida sensor integratsiyaning asosiy mexanizmlari tahlil qilinadi.