PIYODALAR BILAN SODIR ETILAYOTGAN YOʻL TRANSPORT HODISALARI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada piyodalar ishtirokida sodir etilayotgan yo‘l-transport hodisalarining kelib chiqish sabablari, ularning ijtimoiy va xavfsizlikka doir oqibatlari hamda oldini olish masalalari yoritiladi. Tadqiqotda shahar va qishloq hududlarida piyodalar harakati bilan bog‘liq xavf omillari, yo‘l infratuzilmasining holati, haydovchilar va piyodalarning xulq-atvori tahlil qilinadi. Shuningdek, piyodalar tomonidan yo‘l harakati qoidalariga rioya qilmaslik, belgilanmagan joylardan yo‘l kesib o‘tish, tungi vaqtda ko‘rinuvchanlikning pastligi kabi omillar hodisalar sonining ortishiga sabab bo‘layotgani asoslab beriladi. Maqolada statistik kuzatuvlar va tahliliy yondashuvlar orqali piyodalar xavfsizligini ta’minlashga qaratilgan profilaktik choralar, jumladan, yo‘l belgilari va piyodalar o‘tish joylarini takomillashtirish, targ‘ibot ishlari va huquqiy mas’uliyatni kuchaytirish zarurligi ko‘rsatib o‘tiladi. Ushbu ilmiy ish yo‘l harakati xavfsizligini oshirishga xizmat qiladi.