TIZIMLI VASKULITLAR: NOSPESIFIK AORTAARTERIIT VA SHENLEYN‑GENOX KASALLIGI TASHXISLASH, KLINIK KECHISH, DAVOLASH VA ZAMONAVIY YONDASHUVLAR. (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy maqolamda tizimli vaskulitlar guruhiga kiruvchi ikki muhim patologiya — nospesifik aortaarteriit (Takayasu arteriti) va Shenleyn‑Genox kasalligi (IgA vasculit) — keng tahlil qilinadi. Maqolada mazkur kasalliklarning etiopatogenezi, patogenezati, klinik kechishi, tashxislash mezonlari va zamonaviy boshqaruv strategiyalari batafsil ko‘rib chiqiladi. Zamonaviy diagnostika yondashuvlari, genetik va immunologik mexanizmlarga oid ilmiy faktlar asosida integratsiyalangan yondashuvlari maqolada ilmiy asos bilan yoritiladi..