ATROF-MUHIT GIGIYENASI VA EKOLOGIK OMILLARNING INSON SALOMATLIGIGA TA’SIRI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada atrof-muhit gigiyenasining nazariy asoslari hamda uning inson salomatligini muhofaza qilishdagi o‘rni keng yoritilgan. Ekologik omillar — atmosfera havosining ifloslanishi, ichimlik suvi sifati, tuproq tarkibidagi zararli moddalar, sanoat chiqindilari, shovqin va radiatsiya kabi omillarning inson organizmiga ta’siri tahlil qilingan. Ushbu omillarning nafas olish, yurak-qon tomir, asab va immun tizimlariga salbiy ta’siri ilmiy manbalar asosida izohlangan. Shuningdek, ekologik xavfsizlikni ta’minlash, sanitariya-gigiyena me’yorlariga rioya qilish va sog‘lom turmush tarzini shakllantirish orqali kasalliklarning oldini olish masalalari ko‘rib chiqilgan. Maqolada sog‘lom muhitni yaratish jamiyat taraqqiyotining muhim sharti ekanligi ta’kidlangan.