AYOLLARDA HAYZ SIKLI BUZILISHLARI VA DIAGNOSTIKA (Ustozlar uchun, 2026)
Hayz sikli buzilishlari reproduktiv yoshdagi ayollar orasida keng tarqalgan ginekologik-endokrin patologiyalardan biridir. Ushbu maqolada hayz sikli buzilishlarining etiologik omillari, patogenez mexanizmlari, klinik shakllari hamda zamonaviy diagnostika va davolash yondashuvlari keng tahlil qilindi. Tadqiqotda 20–45 yoshli ayollarda uchraydigan amenoreya, oligomenoreya va disfunksional bachadon qonashlari o‘rganildi. Natijalarga ko‘ra, gipotalamus–gipofiz–tuxumdon o‘qi disfunksiyasi va gormonal disbalans asosiy etiologik omillar hisoblanadi. Kompleks diagnostika (gormonal profil, ultratovush, metabolik baholash) va individual gormonal terapiya yuqori klinik samaradorlik ko‘rsatdi.