O‘ZGARUVCHI KUCHLAR TA’SIRIDA MODDIY NUQTANING HARAKAT DIFFERENSIAL TENGLAMALARINI ANIQLASH (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada o‘zgaruvchi kuchlar ta’sirida harakatlanayotgan moddiy nuqtaning dinamikasi o‘rganilgan. Moddiy nuqtaga og‘irlik kuchi va elastik (qaytaruvchi) kuchlar ta’siri hisobga olingan holda harakatning differensial tenglamalari tuzilgan. Ushbu tenglamalarning yechimlari aniqlanib, nuqtaning harakat trayektoriyasi ellips ekanligi ko‘rsatilgan. Shuningdek, ellipsning asosiy geometrik parametrlari, harakatning davriyligi hamda fizik ma’nosi tahlil qilingan. Olingan natijalar nazariy mexanika fanini o‘rganishda muhim ahamiyatga ega.