BILVOSITA SOLIQLAR ORQALI BUDJET BARQARORLIGINI TA’MINLASHNING JAHON TAJRIBASI. (Ustozlar uchun, 2026)
Bilvosita soliqlar orqali byudjet barqarorligini ta’minlash ko‘plab mamlakatlarda keng qo‘llaniladigan yondashuv hisoblanadi. Buning asosiy sababi shundaki, ushbu soliqlar davlat uchun nisbatan barqaror va oldindan prognoz qilish mumkin bo‘lgan daromad manbaini yaratadi. Bevosita soliqlar ko‘proq aholining daromad darajasiga bog‘liq bo‘lib, iqtisodiy inqiroz yoki iqtisodiy faollik pasaygan davrlarda sezilarli darajada kamayishi mumkin. Bilvosita soliqlar esa tovar va xizmatlar iste’moliga qo‘llaniladi. Odatda iste’mol jarayoni iqtisodiy o‘sish sekinlashgan davrlarda ham to‘liq to‘xtab qolmaydi. Shu sababli bilvosita soliqlar davlat byudjetiga nisbatan barqaror tushum keltirib turadi. Aynan shu omil sababli ko‘plab hukumatlar moliyaviy barqarorlikni ta’minlash va davlat xarajatlarini uzluksiz moliyalashtirish uchun fiskal siyosatning muhim qismi sifatida bilvosita soliqlardan keng foydalanadi.