ALEKSANDR ARKADEVICH FAYNBERGNING “AYBDORMAN,HAYVONLAR NISHON PAYKONA…” SHE’RIDA INSONIY AYBDORLIK VA FALOKAT TASVIRI (Ustozlar uchun, 2026)
Inson ichki kechinmalari va ruhiy olami adabiyotning eng asosiy,markazda turuvchi mavzulari hisoblanadi.Hayotning murakkabliklari,insonning o’zini hayotda sodir bo’layotgan har qanday voqeaga mas’ul his etishi,aybdorlik va mas’uliyat yuki tushunchalari turli ijodkorlar asarlarida turlicha shakllarda badiiy-she’riy uslubda yoritib beriladi.Taniqli adabiyot arbobi Aleksandr Arkadevich Faynberg ham ,shu jumladan,yuqorida keltirilgan mavzularda o’zining benazr badiiy va falsafiy tafakkurini aks ettirgan beqiyos asarlarni yaratgan.Shoir o’z lirikasida inson ichki kechinmalari va dunyo bilan insoniy munosabatni teran falsafiy mushohada orqali tasvirlagan.Faynberg she’riyati insoniy ruhiyatni,tarixiy va ijtimoiy hodisalar oldidagi shaxsiy ma’suliaytni va tabiat bilan uyg’unlikni tushuntirib bera oladigan ajoyib asarlardan biri hisoblanadi.U shaxsiy tuyg’u va kechinmalarni turli mavzular bilan hamohanglashtirib,o’quvchini insoniy aybdorlik va mas’uliyatni his qilishda chorlaydi.Shu bilan bir qatorda,shoirning ijodida insoniyatni qiynab kelayotgan masalalarga falsafiy nuqtai nazardan baho beriladi.Ushbu maqola Aleksandr Arkadevich Faynbergning “Aybdorman,hayvonlar nishon paykona…” misralari bilan boshlanuvchi she’rida aybdorlik va falokat tasvirini ko’rsatishga bag’ishlanadi.