YUNON BAQTRIYA TANGALARI. (Ustozlar uchun, 2026)
Tangalar insoniyat tarixida iqtisodiy, siyosiy va madaniy jarayonlarni o‘rganishda muhim manbalardan biri hisoblanadi. Ular nafaqat pul muomalasining rivojlanishini, balki davlatlarning siyosiy hokimiyati, diniy e’tiqodlari va san’at darajasini ham aks ettiradi.  Ayniqsa, O‘rta Osiyo hududida zarb etilgan qadimgi tangalar mintaqaning boy tarixiy merosi hamda savdo-iqtisodiy aloqalarining rivojlanganidan dalolat beradi.Miloddan avvalgi III asrdan boshlab O‘rta Osiyoda pul muomalasi asta-sekin shakllana boshlagan. Bu jarayon Yunon-Baqtriya podsholigi hamda Parfiya davlati davrida yanada rivojlanib, tangalar asosan kumush, mis va ba’zan oltindan zarb etilgan. Yunon-Baqtriya tangalari o‘zining badiiy bezagi, hukmdorlar siymosi hamda yunon mifologiyasiga oid ma’budlar tasviri bilan ajralib turadi.