KVANT KOMPYUTERLAR VA KELAJAKDAGI SHIFRLASH MUAMMOLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Shifrlash algoritmlari elektron pochta xabarlaridan tortib tibbiy yozuvlar va moliyaviy hisobotlargacha bo'lgan maxfiy elektron ma'lumotlarni ruxsatsiz tomoshabinlardan himoya qiladi. O'nlab yillar davomida ushbu algoritmlar shifrlashni buzishga urinadigan an'anaviy kompyuterlardan foydalanadigan hujumlardan himoya qilish uchun yetarlicha kuchli ekanligini isbotladi. Biroq, kvant kompyuteri deb nomlangan yangi turdagi qurilma ushbu algoritmlarni buzishi va elektron sirlarimizni kashf etilishga moyil qilishi mumkin. Ushbu yaqinlashib kelayotgan tahdidga qarshi turish uchun bizga bugungi kunda biladigan an'anaviy kompyuterlar va ertangi kun kvant kompyuterlarining kiberhujumlarini oldini oladigan shifrlash usullari kerak. Bu yangi usullar post-kvant shifrlash algoritmlari deb ataladi.